Κανονισμός

Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Με τον όρο «σχολικός κανονισμός» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου.
Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος «σχολική πειθαρχία» αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου.
Η σχολική κοινότητα είναι μία οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το σχολείο προετοιμάζει τους νέους να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Η εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής οφείλει να εκπαιδεύει και να διαπαιδαγωγεί σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες της δημοκρατικής κοινωνίας.

Αγαπητοί γονείς,
Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω βασικές αρχές της λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας και το γεγονός ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά χρειάζεται κανόνες που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και να λειτουργεί ως μια κοινότητα αγωγής, φτιάξαμε το δικό μας κανονισμό λειτουργίας.
Επιπλέον επισημαίνουμε ότι κοινός στόχος όλων των μετεχόντων στην σχολική κοινότητα είναι όχι μόνο η πρόοδος των μαθητών, αλλά κι η υιοθέτηση σημαντικών αξιών, όπως η συνεργασία κι η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του «άλλου», η ενσυναίσθηση (βαθιά επικοινωνία με τον άλλον μέσω της συναισθηματικής κατανόησης), ο σεβασμός όλων σε κοινούς συμφωνημένους κανόνες, η περιβαλλοντική συνείδηση, η αγωγή υγείας κ.λπ.
Παρακάτω θα δείτε τους βασικούς κανόνες που αφορούν τη λειτουργία του δικού μας σχολείου.

Η φοίτηση των μαθητών

Το Σχολείο αποτελεί το φυσικό χώρο αγωγής και μάθησης, γιατί ακριβώς εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις συγκεκριμένης κι οργανωμένης προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της αγωγής. Γι΄ αυτό πρέπει η συμμετοχή των μαθητών να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική. Η ελλιπής φοίτηση των μαθητών και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, υπονομεύει το σχολικό έργο και δυσχεραίνει την πρόοδο τους.
Η φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να κρατάει ο γονέας το παιδί στο σπίτι εκτός και αν συντρέχει σοβαρός λόγος, για τον οποίο θα πρέπει να ενημερώνει τη διοίκηση του σχολείου.
Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος, ιδίως τηρούν την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, εκδρομές κ.ά.).
Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.ά.).
Σε περίπτωση ασθενείας κατά την επάνοδο του μαθητή στο Σχολείο, μετά από απουσία δύο (2) ημερών, χρειάζεται ιατρική βεβαίωση.
Σε περίπτωση που κάποιος γονέας χρειαστεί, για ειδικό λόγο, να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως -την ίδια ημέρα- τον δάσκαλο της τάξης και τον διευθυντή του σχολείου.
Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και της αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η συμπλήρωση Ατομικού Δελτίου Υγείας για τους μαθητές των Α΄ και Δ΄ Τάξεων.
Καλό είναι οι μαθητές να έχουν τακτοποιήσει τις σωματικές τους ανάγκες πριν προσέλθουν στο σχολείο. Δεν είναι σωστό, επικαλούμενοι σωματικές ανάγκες, να αποχωρούν από το μάθημα και να πηγαίνουν στην τουαλέτα.

Άφιξη στο σχολείο

Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 8.00 ως 8.15 από την είσοδο του σχολείου. Η τήρηση του ωραρίου προσέλευσης είναι ανάγκη να εφαρμόζεται σχολαστικά από τους γονείς των μαθητών.
Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής καθυστερήσει δικαιολογημένα έρχεται στο σχολείο συνοδευόμενος από τον κηδεμόνα του κατά τη διάρκεια του 1ου διαλείμματος και όχι στη διάρκεια του 1ου διδακτικού δίωρου.
Οι γονείς ή κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους το πρωί, αφού βεβαιωθούν ότι εισήλθαν στο προαύλιο, αποχωρούν αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι της έναρξης των μαθημάτων. Δεν τα ακολουθούν μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας ούτε τα παίρνουν μετά τη λήξη των μαθημάτων από αυτές.

Προσευχή

Αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι μαθητές έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή, οφείλουν όμως να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου όσο αυτή διαρκεί και να σέβονται την ιερότητα της στιγμής.

Αποχώρηση από το σχολείο

Οι μαθητές δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και φυσικά αφού ενημερωθεί γι” αυτό ο δάσκαλος της τάξης και ο διευθυντής. Για τον λόγο αυτόν είναι αναγκαίο να γνωρίζει το σχολείο τηλέφωνο επικοινωνίας με τον γονέα (εννοείται πως ο γονέας θα πρέπει να απαντά πάντα σε κλήση από το σχολείο).
Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στον γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς-κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου ή από την ιστοσελίδα του. Σε αντίθετη περίπτωση ενημερώνουν το σχολείο.
Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αναχώρησή τους δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι, αν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει.
Η αναχώρηση των μαθητών από το σχολείο γίνεται ως εξής:
Στο τέλος του 6-ωρου στις 13.15 από την έξοδο του σχολείου.
Για όσους μαθητές είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, οι γονείς-κηδεμόνες τους έχουν δηλώσει εξ αρχής την ακριβή ώρα αναχώρησής τους από το σχολείο.
Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους μαθητές κατά την αναχώρησή τους, τους περιμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου και πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή τους. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους, αλλά και για όσους συνεχίζουν το μάθημα.

Διάλειμμα

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο. Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από τους δασκάλους ο χώρος παραμονής των μαθητών. Κανένας και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του.
Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού κι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Οι μαθητές παίζουν χωρίς να τσακώνονται και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν, απευθύνονται στον εφημερεύοντα δάσκαλο που βρίσκεται στο προαύλιο.
Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα, προσέρχονται γρήγορα στο προαύλιο και κάνουν γραμμές μέχρι να τους παραλάβουν οι δάσκαλοί τους και να μπουν μαζί στην αίθουσα. Έχουν ήδη τελειώσει το φαγητό τους κι έχουν τακτοποιήσει τις ανάγκες τους.

Συμπεριφορά μαθητών

Οι μαθητές πρέπει να σέβονται τους συμμαθητές τους, να συνεργάζονται μεταξύ τους, να μην τσακώνονται, να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη, να μην ασκούν κανενός είδους βία (σωματική, λεκτική, κοινωνική, ηλεκτρονική) μεταξύ τους και να μην κάνουν ενέργειες με τις οποίες βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα (τρέξιμο στις σκάλες, τρικλοποδιές, απότομο κλείσιμο της πόρτας κ.ά.).
Ακόμη πρέπει να σέβονται τον σχολικό χώρο και να μην καταστρέφουν τη σχολική περιουσία.

Γονείς – κηδεμόνες
Οι κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τον δάσκαλο της τάξης. Εκείνος ορίζει ημερομηνία και ώρα τακτικής συνάντησης κι επικοινωνίας.
Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές (ή αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου dim-nisiou.ima.sch.gr) κι ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.
Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στον δάσκαλο της τάξης και στον διευθυντή κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή.? Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στον χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει, ενημερώστε τον δάσκαλο της τάξης ή τον διευθυντή οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.
Γενικότερα κανένας ανήλικος ή ενήλικος «εξωσχολικός» δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να έχει πάρει άδεια.
Σε περίπτωση απουσίας μαθητή είναι καλό να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο, όπως επίσης και το σχολείο επικοινωνεί με την οικογένεια ιδιαίτερα σε περίπτωση μακρόχρονης ή επαναλαμβανόμενης απουσίας. Το τηλέφωνο του σχολείου(2333051223-Τηλ. Δ/ντή Σχολείου 6947825403) είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι έχουν τα σωστά τηλέφωνά σας.
Η πόρτα της αυλής θα παραμένει υποχρεωτικά κλειδωμένη καθ΄όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Σχολείου για λόγους ασφαλείας (2368/Γ2/09-01-07/ ΥΠΕΠΘ, νέο ΠΔ 79/άρθρο 18/παρ. 3/2017). Για τον λόγο αυτόν, εφόσον υπάρχει ανάγκη γονέας να επισκεφτεί το σχολείο, ή θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά ή θα προσέλθει σε ώρα διαλείμματος.
Το φαγητό των μαθητών του ολοήμερου τμήματος θα έρχεται είτε πριν την έναρξη των μαθημάτων 08.00-08.15 και θα τοποθετείται στο ψυγείο είτε έρχεται στις 13.15 , οπότε αποχωρούν μαθητές και η είσοδος του σχολείου είναι ανοιχτή. Ο δάσκαλος του Ολοήμερου επιβλέπει το φαγητό. Δεν είναι υποχρεωμένος να το ζεσταίνει και να το σερβίρει (Φ.50/1169/149005/Δ1/23-09-15/ΥΠΟΠΑΙΘ).
Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του μαθητή δεν έχει την κηδεμονία του, πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το σχολείο.
Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών: Σε περίπτωση που υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις (καιρικά φαινόμενα, σεισμός κλπ.) , όπου κρίνεται επικίνδυνη η προσέλευση μαθητών χωρίς συνοδεία γονέων ή αν υπάρχει πιθανότητα να μη λειτουργήσει το σχολείο με εντολή ανώτερης αρχής, τότε θα ενεργοποιείται η τηλεφωνική αλυσίδα ενημέρωσης από το σχολείο και θα περιμένετε την οριστική απάντηση για τη λειτουργία ή όχι του σχολείου.
Είναι πολύ σημαντική η τήρηση κανόνων υγιεινής και καθαριότητας. Οι μαθητές μαθαίνουν (σε συνεργασία γονέων-εκπαιδευτικών) να αυτοεξυπηρετούνται, να τηρούν πάντα τους κανόνες υγιεινής και να προσέρχονται στο σχολείο έχοντας μαζί τους είδη που μπορεί να χρειαστούν για την τήρηση αυτών των κανόνων στο σχολείο (π.χ. χαρτομάντιλα)
Οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε καλό κλίμα συνεργασίας σχολείου – σπιτιού.
Γενικά
Το ντύσιμο των μαθητών πρέπει να είναι κόσμιο ανάλογο με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.
Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα.
Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων και οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής δεν επιτρέπεται για τους μαθητές, με βάση σχετική νομοθεσία του υπουργείου παιδείας (αρ. πρ. 132328/Γ2/07-12-06 ΥΠ.Ε.Π.Θ.) & (Φ. 25/103373/Δ1/22-06-18/ΥΠΠΕΘ).
Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας.
Ο σεβασμός των μαθητών προς τα βιβλία πρέπει να θεωρείται δεδομένος και γι` αυτό είναι ανεπίτρεπτη η κακή χρήση, η κακοποίηση, η απαξίωση και ο ευτελισμός αυτών των σημαντικών πνευματικών δημιουργημάτων.
Όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας στο χώρο του σχολείου και γι` αυτό δεν αφήνουμε τα φώτα χωρίς λόγο ανοιχτά και τις βρύσες να τρέχουν άσκοπα.

Απαγορεύεται αυστηρά το Κάπνισμα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σχολείου (κτίριο, κλειστό γυμναστήριο, κυλικείο, τουαλέτες, αυλή), για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό (Ν. 3730/2008). Νέα εγκύκλιος Α4γ/Γ.Π./οικ. 10790/13-04-17/Υπ. Υγείας,  64359/Δ4/18-04-17/ΥΠ.Π.Ε.Θ. & Γ.Π./Δ2β/οικ. 8809/31-01-18/Υπουργείο Υγείας

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι αυλές, ως μέρη των Διδακτηρίων, παραμένουν κλειδωμένες και κατά τον χρόνο μη λειτουργίας των Σχολείων, σύμφωνα με τις παρακάτω σχετικές:   

Κ.Υ.Α. αρ. Δ4/162/1989, άρθρο 1, παρ. 7 (ΦΕΚ 238/05-04-89, τ. β΄) 

65082/18-12-07, άρθρο 5β/ΥΠ.ΕΣ. 

Ν.3852/2010, άρθρο 94, παρ. 4   

Φ.3/11300/02-10-17/Δ.Π.Ε. Ημαθίας